Preskočiť na hlavný obsah
Aktualita

Januárová téma: Reflektujem, teda som

Aktualizované 22.01.2023

Starý rok sa s nami rozlúčil a my reflektujeme. Pri reflexii nám pomáhajú vaše spätné väzby. Sme vám za ne vďační, sme vďační za každú pozitívnu odozvu a rovnako za konštruktívnu kritiku. Pomáha nám to posúvať sa, rásť a ďalej hľadať možnosti nášho pôsobenia.

Vy ste už reflektovali rok 2022? Prinášame vám tip na nástroj, ktorý vám v tom môže pomôcť: https://yearcompass.com/. Na stránke si viete nastaviť aj jazyk, ktorý preferujete. Nezostáva už nič iné, len spraviť si čas pre seba a reflektovať, plánovať. Rozhovor so samým sebou je dobrý nástroj sebapoznania. Ak by vám ale nestačil, nezabúdajte, že sú tu pre vás pripravení mentori, ktorí sa radi vydajú na cestu hľadania s vami aj v roku 2023.

Na reflexiu svojej práce nemusíte čakať do konca roka. Je skvelé, ak ju robíte v pravidelných intervaloch. Keďže január je prelomom medzi dvoma školskými polrokmi, môžete začať už tento mesiac. Nechali sme sa inšpirovať a vytvorili sme tipy na rôzne spôsoby učiteľskej reflexie. Vyberte si tie, ktoré sú vám najbližšie alebo si dajte výzvu a skúste jednu formu reflexie, ktorá sa vám zdá najťažšia.

Jednou z možností ako svoju prácu systematicky reflektovať počas celého roka je siahnuť po reflektívnom denníku. Do denníka si môžete zapisovať všetko, čo ste na vyučovacích hodinách zažili, otázky ktoré vás napadajú a hľadáte na ne odpoveď. Okrem takéhoto voľného písania denníka, si ho môžete viesť aj formou odpovedí na konkrétne otázky, ktoré si vopred prichystáte alebo použiť reflektívny cyklus od Grahama Gibbsa.

Každá vyučovacia hodina, každá aktivita, každé podujatie by mali byť ukončené reflexiou žiakov. Naučme žiakov reflektovať ich prácu na hodine, ich pokroky, chyby a to, čo by mohli urobiť inak, čo by mohli zmeniť. Naučme sa prijať reflexiu od žiakov na nás učiteľov. Budú sa tak efektívnejšie učiť naši žiaci a my učitelia dokážeme lepšie sledovať ich pokroky a zároveň budeme profesijne rásť. Viac nájdete v článku: Ako na spätnú väzbu a reflexiu v triede.

Aktualizované 22.01.2023