Skip to main content
Actuality

Januári téma: Értékelek, tehát vagyok – néhány gondolat az önértékelésről

Updated 2023.01.23.

Az óév elbúcsúzott tőlünk, mi pedig az új év küszöbén elgondolkodunk, értékeljük az elmúlt évet. Munkánk értékelésében, a mérlegelésben és a továbbgondolásban nagy mértékben segít nekünk az Önök véleménye. Hálásak vagyunk minden pozitív visszajelzésért, és az építő jellegű kritikát ugyanúgy köszönjük. Az segít minket leginkább abban, hogy haladjunk, fejlődjünk, és tovább keressük a lehetőséget, hogyan tehetnénk még többet.

Az év vége magától kínálkozik, hogy számot adjunk magunk előtt az elvégzett munkáról. Ön elgondolkodott már a 2022-es évről? Szívesen ajánlunk figyelmébe egy olyan eszközt, amely segíthet ebben: https://yearcompass.com/. A kívánt nyelv beállítása után nincs más hátra, mint időt szánni a reflexióra, elgondolkodni, mérleget készíteni és tervezni. Az önreflexió és önismeret jó eszköze, ha egyfajta belső beszélgetést folytatunk saját magunkkal. Aki pedig ennél többet is szeretne, annak ajánljuk mentorainkat, akik készen állnak és örömmel indulnak el a gyakorló tanárokkal a keresés és a fejlődés útján 2023-ban is.

És persze, nem kell megvárni az év végét, hogy értékeljük munkánkat. Nagyon jó, ha az értékelést rendszeresen végezzük. Mivel a két iskolai félév között januárban egy kis szusszanásnyi szünet is van, ebben a hónapban el is lehet kezdeni a reflexiót. Mi inspirálódtunk, tippeket és jó gyakorlatokat gyűjtöttünk a tanári reflexió különböző módjairól. Mindenki kedve szerint választhat olyan módszert, amely leginkább megfelel neki, vagy kihívásként kipróbálhatja a reflexió azon formáját, amelyet a legigényesebbnek talál.

Például az egyik módja annak, hogy az év során szisztematikusan reflektáljuk munkánkat az, hogy reflexiós, önértékelő naplót vezetünk. A naplóba leírhatjuk mindazt, amit az órákon tapasztaltunk, a felmerülő problémákat, és azokat a kérdéseket, amelyekre választ keresünk. Ezen kívül, vagy éppen emellett vezethetjük a naplót úgy is, hogy előre elkészített kérdésekre válaszolunk, vagy használhatjuk akár Graham Gibbs reflexiós ciklusát.

Saját munkánk értékelése mellett tanítsuk meg a tanulókat is arra, hogy értékeljék az órai munkájukat, a fejlődésüket, a hibáikat és azt, hogy mit tehettek volna másképp. Minden órának, minden tevékenységnek, minden eseménynek a tanulók reflexiójával kell végződnie. Mi pedig tanárként tanuljuk meg elfogadni, hogy a tanulók értékelnek minket. Így tanulóink hatékonyabban fognak tanulni, mi, tanárok pedig jobban nyomon tudjuk követni a fejlődésüket, és ezzel egyidejűleg szakmailag is fejlődni tudunk.  Az önértékeléssel kapcsolatban további részletek találhatók az alábbi cikkben: Hogyan készítsünk visszajelzést és reflexiót az osztályteremben.

Updated 2023.01.23.