Skip to main content
Actuality

Advent az iskolában, amit mindenki imádni fog

Updated 2022.11.28.

Az első adventi gyertya meggyújtásával a hátunk mögött, ma az advent első hetére ébredtünk. Élvezd az adventet otthon, de az osztályoddal is. Íme néhány tevékenység, amelyet ebben a tanévben vagy az osztályoddal való karácsonyi összejövetel során használhatsz, játszhatsz kipróbálhatsz. Akkor csináljuk.

Adventi naptár pedagógusoknak

Célunk, hogy támogassuk a tanárokat, ezért egy egyszerű adventi naptárat hoztunk el Önöknek, a tanároknak, hogy egy kicsit lelassítsuk a karácsony előtti rohanást és a napi munkát.

Fogadja el tőlünk ajándékként az egész éves munka iránti elkötelezettségéért. Nyomtassa ki, és tűzze ki irodája hirdetőtáblájára, vagy adja oda kollégáinak.

Adventi naptár az osztályterembe

Lepje meg az osztályát megjelenésében egy egyszerű, de mélyreható minőségű adventi naptárral. Nem, nem cukorkát fognak osztogatni, hanem együtt átélt pillanatokat. Csak nyomtassa ki a naptárt, vágja ki, helyezze el dekoratívan az osztályteremben, és kezdődhet a visszaszámlálás.

Tevékenységek az osztályterembe vagy a karácsonyi összejövetelre

Tudjuk. Mindannyiunknak szüksége van időnként inspirációra. Ezért bemutatunk néhány olyan tevékenységet, amelyek nem igényelnek bonyolult előkészületeket, és a gyerekek biztosan élvezni fogják őket. A tevékenységek szlovák nyelvűek, de minden bizonnyal felhasználhatók az iskolákban a VJM szlovák osztályokban.

1. Karácsonyi bingó

Az osztály minden gyermeke kap egy bingós feladatlapot. Feladata, hogy megtalálja az osztályban azokat az osztálytársakat, akikre a táblázatban szereplő karácsonyi mondatok vonatkoznak, és a megtalált osztálytársak nevét írja fel a táblázatba. Aki először talál és jegyez fel öt osztálytársat egy sorban, oszlopban vagy keresztben, az lesz a győztes. A játék alatt karácsonyi zene szóljon az osztályteremben.

Ha egy kicsit nehezebbé szeretné tenni a játékot, mondja meg a gyerekeknek, hogy egy osztálytársuk neve legfeljebb kétszer szerepelhet a táblázatban, vagy ha több mint 25 tanuló van az osztályban, akkor egy osztálytársuk neve csak egyszer szerepelhet a táblázatban.

2. Energizáló

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek néha elveszítik a fókuszt az óráinkon. Ez egy jó alkalom, hogy elővegyük az energizálót. Vagy a csoportmunka egyik állomásaként beillesztheti az osztály munkájába. Csak nyomtasd ki, lamináld le, tedd ki az osztályterembe, és máris megvan a a lehetőség a mozgásra. Szünetekre is alkalmas, amikor a gyerekek kiereszthetik a gőzt.

3. Ki vagyok?

Ez a szórakoztató játék teszteli, hogy a gyerekek mennyire ismerik a karácsony, a tél szimbólumait vagy a karácsonyi történetek szereplőit. A játékhoz szükséged lesz a kivágott kártyákra, amelyeket ajánlott laminálni, hogy ne menjenek tönkre, és egy vastagabb gumiból készült fejpántra.

Üljön körbe a gyerekekkel, tegye középre a megkevert kártyákat, és kérjen meg egy gyereket, hogy vegyen el egy kártyát úgy, hogy ne lássa, mi van ráírva. Tegyünk a gyermek fejére egy fejpántot, és dugjuk bele a kártyát, hogy a többi gyermek láthassa, milyen ábrát vagy szimbólumot ábrázol. A fejpántos gyermek kérdéseket tesz fel, hogy megtudja, mi az ábra vagy szimbólum, a többiek pedig csak igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

Ha sok gyerek van az osztályban, akkor a gyerekeket kisebb csoportokra oszthatod, és minden csoportnak adhatod a játékhoz szükséges eszközöket. Így egyszerre több gyermek aktív, és a játék egy kicsit dinamikusabbá válik.

4. Karácsonyi dalok – emoji felismerő játék

Sok gyermek üzeneteken keresztül kommunikál egymással, gyakran emojikat használva gondolataik kifejezésére. Hogyan tudják az emoji szimbólumokból a karácsonyi dalok nevét is kitalálni? Próbáld ki velük. Nyomtasson ki minden tanulónak egy feladatlapot, ossza ki, és kezdődhet a találgatás. Ebben a tevékenységben párban vagy csoportban is dolgozhatnak, hogy együtt találják ki a dalok nevét. A kitalálás után közösen elénekelhetitek a dalokat, vagy ha nem ismeritek a szöveget, ritmusgyakorlatokat is ki lehet találni a dalokhoz.

A munkalapon négy szabad sor van. Tudnak-e a gyerekek más dalneveket kitalálni, és azokat emojikkal kifejezni?

Nagyszerű tevékenység a zeneórán.

Updated 2022.11.28.