Skip to main content

Januári téma: Értékelek, tehát vagyok – néhány gondolat az önértékelésről

Az óév elbúcsúzott tőlünk, mi pedig az új év küszöbén elgondolkodunk, értékeljük az elmúlt évet. Munkánk értékelésében, a mérlegelésben és a továbbgondolásban nagy mértékben segít nekünk az Önök véleménye. Hálásak vagyunk minden pozitív visszajelzésért, és az építő jellegű kritikát ugyanúgy köszönjük. Az segít minket leginkább abban, hogy haladjunk, fejlődjünk, és tovább keressük a lehetőséget, hogyan tehetnénk még többet.

Az év vége magától kínálkozik, hogy számot adjunk magunk előtt az elvégzett munkáról. Ön elgondolkodott már a 2022-es évről? Szívesen ajánlunk figyelmébe egy olyan eszközt, amely segíthet ebben: https://yearcompass.com/. A kívánt nyelv beállítása után nincs más hátra, mint időt szánni a reflexióra, elgondolkodni, mérleget készíteni és tervezni. Az önreflexió és önismeret jó eszköze, ha egyfajta belső beszélgetést folytatunk saját magunkkal. Aki pedig ennél többet is szeretne, annak ajánljuk mentorainkat, akik készen állnak és örömmel indulnak el a gyakorló tanárokkal a keresés és a fejlődés útján 2023-ban is.

És persze, nem kell megvárni az év végét, hogy értékeljük munkánkat. Nagyon jó, ha az értékelést rendszeresen végezzük. Mivel a két iskolai félév között januárban egy kis szusszanásnyi szünet is van, ebben a hónapban el is lehet kezdeni a reflexiót. Mi inspirálódtunk, tippeket és jó gyakorlatokat gyűjtöttünk a tanári reflexió különböző módjairól. Mindenki kedve szerint választhat olyan módszert, amely leginkább megfelel neki, vagy kihívásként kipróbálhatja a reflexió azon formáját, amelyet a legigényesebbnek talál.

Például az egyik módja annak, hogy az év során szisztematikusan reflektáljuk munkánkat az, hogy reflexiós, önértékelő naplót vezetünk. A naplóba leírhatjuk mindazt, amit az órákon tapasztaltunk, a felmerülő problémákat, és azokat a kérdéseket, amelyekre választ keresünk. Ezen kívül, vagy éppen emellett vezethetjük a naplót úgy is, hogy előre elkészített kérdésekre válaszolunk, vagy használhatjuk akár Graham Gibbs reflexiós ciklusát.

Saját munkánk értékelése mellett tanítsuk meg a tanulókat is arra, hogy értékeljék az órai munkájukat, a fejlődésüket, a hibáikat és azt, hogy mit tehettek volna másképp. Minden órának, minden tevékenységnek, minden eseménynek a tanulók reflexiójával kell végződnie. Mi pedig tanárként tanuljuk meg elfogadni, hogy a tanulók értékelnek minket. Így tanulóink hatékonyabban fognak tanulni, mi, tanárok pedig jobban nyomon tudjuk követni a fejlődésüket, és ezzel egyidejűleg szakmailag is fejlődni tudunk.  Az önértékeléssel kapcsolatban további részletek találhatók az alábbi cikkben: Hogyan készítsünk visszajelzést és reflexiót az osztályteremben.


Fórum: RCPU – együtt a következő tanévben is!

Szeretettel meghívjuk Önöket fórumunkra, melyen bemutatjuk a következő 2023/24-es tanévre előkészített szakmai programjainkat! Jöjjenek, érdeklődjenek, válasszanak programjainkból a tantestület és saját maguk számára is.

Egyéni és csoportos mentorálás és workshopok

Megismerheti az általunk kínált egyéni mentorálás különböző formáit, valamint az alábbi területeken fejlesztett műhelymunkáikat, melyeket 2023 szeptemberétől kínálunk Önöknek:

Komplex, egész éves programok iskolák számára

Komplex egész éves programokat kínálunk az iskoláknak és az iskolák vezetőségének a célirányos fejlesztés, fejlődés céljából. Programjaink:

Program iskolavezetőknek:

Az iskolavezetést a Kulcsszereplők programunkkal is szeretnénk támogatni, ahol elsősorban a pedagógiai vezetésre fókuszálunk.

MIKOR: 2023.06.15.   09:00-11:00

HOL:  NIVAM tanterme, Komárno, Pevnostný rad 3

Regisztráció: jelentkezési lap


Folyóírás? vagy Zsinórírás?

Utóbbi időben egyre gyakrabban merül fel annak a kérdése, hogy csak a folyóírás-e a megfelelő módja a kézírás tanításának. Egyre több gyereknek okoz gondot a szépírás. Ha a gyerek alsó tagozaton szépen is írt mi történik ezzel a szépírással felső tagozaton? Sok-sok kérdés? A szomszédos országokban miért a zsinórírás az elterjedtebb? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogunk majd körbejárni, megbeszélni előadóinkkal.

Elfogadták meghívásunkat:

Dr. Strédl Terézia, egyetemi docens, aki a A kézírás és a lateralitás című magyar nyelvű előadásában a letaralitás oldaláról fogja körbejárni a témát.

és

Mgr. Gabriela Kamocsaiová a komáromi J.Á. Komenský alapiskola tanítónénije, aki 2015 óta oktatja a zsinórírást a Comenia Script betűk használatával. Tapasztalatairól ezen betűírás bevezetéséről és használatáról a tanításba, annak előnyeiről és hátrányairól fog beszélgetni velünk szlovák nyelven.

Mikor?

19.04.2023 17:00 órakkor

Hol?

Online: https://meet.google.com/yis-zckm-mvm


Felhívás mentorok keresésére – jelentkezési határidő meghosszabítva

A mentori munkatevékenység leírása:

 1. Egyéni tanácsadás biztosítása:
  • egyéni tanácsadás megvalósítására az ún kiemelt tematikus területek terén (oktatási programok, a tanulók oktatási eredményeinek értékelése, tanítási folyamat és tanítási stílus, a tanítás és az inkluzív nevelés személyre szabása, digitalizálás),
  • személyes látogatás a tanórákon az oktatási folyamat minőségének javítása érdekében,
  • visszajelzések a megfigyelt oktatási eljárásokról (javaslatokat tenni az oktatási folyamat minőségének javítására, az oktatók problémáinak azonosítására és diagnosztizálására, támogatni a pedagógusokat a problémáik lehetséges megoldási javaslatainak elkészítésében, segít a megoldások beépítésében az oktatási folyamatba)
 2. A pedagógusok kompetencia fejlesztésének csoportos formáinak elkészítése és megvalósítása
 3. Az álláshoz kapcsolódó adminisztratív feladatok elvégzése
 4. Partnerkapcsolatok kiépítése a régióban és hálózatépítés
 5. Önképzés és munka a saját szakmai fejlődésen kiemelt témákban:
  • mentorálás,
  • oktatási programok,
  • a tanulók oktatási eredményeinek értékelése,
  • tanárképzés folyamata és tanítási stílusa – társadalmi légkör,
  • a személyre szabás és az oktatás befogadása,
  • digitalizáció.

A mentori munka időtartama:

Fizetési feltételek

Munkavégzés helye

A munkaviszony kezdete:

2023. szeptember 1-től

Jelentkezés

Online jelentkezési lap kitöltésével és szakmai önéletrajz küldésével az alábbi info@iiv.sk e-mail címre.

Online jelentkezési lapok:

Jelentkezési határidő 2023. május 10.

A kiválasztott jelentkezőket online interjúra hívják meg.


FÓRUM KISISKOLÁKNAK

A Komáromi Regionális Pedagógustámogató Központ, sok szeretettel meghív minden érdeklődőt az I. mem teljes szervezettségű iskolák FÓRUMÁRA, melyre 2023.03.02-én 17:00 órai kezdettel online kerül sor. Elfogadta meghívásunkat Helena Weszelovszká és Petőcz Kálmán, akik a A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma nevében tartanak majd tájékoztatót a készülő reform és pilot kapcsán a kisiskolákra vonatkozóan. A tájékoztatók után lesz lehetőség kérdezni, és lesz lehetőség majd beszélgetésre közös eszmecserére.

A részvételhez az info@iiv.sk email címen kell bejelentkezni, a fórum linkjét a bejelentkezés után küldjük majd ki az érdeklődőknek.

Mindenkit sok szeretettel várunk!


Oktatási LABIRINTUS  – inspiráló interjúk inspiráló pedagógusokkal

Arra törekszünk, hogy felhívjuk a figyelmet mindarra a jóra, ami az iskoláinkban történik, és felkeressük a különböző területeken kimagasló pedagógusokat, hogy tanulhassunk egymástól és inspirálhassuk egymást. Ezért inspiráló pedagógusokat keresünk, akikkel interjúkat készíthetünk rendszeres online rovatunk, az Oktatási LABIRINTUS számára.

Ha Ön vagy kollégája ilyen oktató akkor az online űrlapunk kitöltésével jelentkezzen vagy nevezze kollégáját.

Már várjuk az interjúkat!


Elindítjuk A KNOW HOW, KNOW WHY programunkat

A programra való regisztráció.

Napjainkat a dinamikus változások és a sokszínűség jellemzi és ez megköveteli tőlünk tanároktól, hogy képesek legyünk ezeket a feltételeket a gyakorlatban is megvalósítani, saját tevékenységünket értékelni, átgondolni, és jövőbeli lépéseinket ennek megfelelően alakítani. Azok a tanárok, akik kritikusan gondolkodnak saját oktatási módszereikről és akár csoportban is reflektálnak rá, értékelik azokat, jelentősen növelhetik az oktatás minőségét. Ezenkívül kutatások is kimutatták, hogy az egymástól való tanulás és a tapasztalatok egymással való megosztása az egyik leghatékonyabb tanulási eszköz, és ez járul hozzá leginkább a szakmai fejlődéshez.

A fent említett tények értelmében  mi is szeretnénk az RCPU által hozzájárulni egy olyan szakmai közeg megteremtéséhez, amelyben a pedagógusok biztonságban érzik magukat, amelyben a tanárok a hosszú távú szakmai tanulás érdekében tanulási közösségeket alakítanak ki azzal a céllal, hogy kölcsönösen segítsék, meghallgassák egymást, megosszák sikereiket, félelmeiket és kétségeiket anélkül, hogy fenyegetve éreznék magukat.

Ennek érdekében indítjuk a „TUDJUK HOGYAN, TUDJUK MIÉRT” programot egy zárt, 8-10 tagú, tanárokból álló tanulócsoport kialakításával, amely rendszeres időközönként 90-120 perces online találkozókon közösen tanul és segíti egymás munkáját.

Amit a program nyújt:

– Biztonságos környezet 

– Rendszeres találkozók

– A kihívások leküzdése a résztvevők korábbi tapasztalatai és ismeretei révén

– Moderált ülések

– Strukturált találkozók, amelyek a tapasztalatok kölcsönös megosztását és a ventillálást segítik elő és emellett egymás inspirálására, egymástól való tanulásra nyújtanak lehetőséget különböző témákban való elmélyülés által, a következő lépések közös átgondolásával és meghatározásával.

– Bálint-módszer

– Hot Seat módszer

– Írásos formában készült emlékeztető a találkozókról, hogy a résztvevő bármikor vissza tudjon térni hozzá.

A találkozók időpontjai

A találkozókat 14 naponként 17 órától tartjuk. Az első találkozóra 2023 március 1-én kerül sor, a további találkozók pedig a következő időpontokban lesznek megtartva:

március 15, március n29, április 4, április 26, május 10, május 24.

Ha felkeltettük érdeklődését, az alábbi linkre kattintva jelentkezhet: https://rcpukn.iiv.sk/sk/registracia-na-know-how-know-why/

Ha szeretne valami hasonlót látni a saját iskolájában a saját kollégái egy csoportjával, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@iiv.sk e-mail címen.


Konstruktivizmus a tanításban

Januárban és februárban egy olyan workshopra számíthat, amely felkészíti Önt a konstruktivizmus bevezetésére a természettudományos tantárgyak tanításába az alapiskola alsó és felső tagozatán. Ez a decemberi nyílt órákra fog épülni, amelyeken lehetőségük volt részt venni, hogy lássák, hogy néz ki ez a valóságban. Ha nem vett részt rajtuk, az sem baj, de érdekli a konstruktivizmus témája és szeretné megismerni bátran jelentkezzen, minden érdeklődőt szívesen látunk a workshopon.

A workshop célja, hogy: 

– Ismerje meg a konstruktivizmust, mint a diákok aktív tanulási módszerét,

– a konstruktivista tanítás fázisainak megismerése, 

– megtervezheti a saját óráját és elkészítheti a feladatlapot hozzá,

– megmutatjuk, hogyan tegyenek fel olyan kérdéseket, amelyek elgondolkodtatják a tanulókat és a konstruktivista szemléletet követik,

– a workshopról minden résztvevő egy kész konstruktivista óratervet visz majd magával haza.

Workshop időpontok: 

07.03.2023 13:00 órakor workshop szlovák nyelven, helyszín: RCPU Komárno, Dunajské nábrežie 1164, Danubius – 1. emelet, 211. szám

21.03.2023 13:00 órakor workshop magyar nyelven, helyszín: RCPU Komárno, Dunajské nábrežie 1164, Danubius – 1. emelet, 211. szám

Regisztráció workshopra


Advent az iskolában, amit mindenki imádni fog

Az első adventi gyertya meggyújtásával a hátunk mögött, ma az advent első hetére ébredtünk. Élvezd az adventet otthon, de az osztályoddal is. Íme néhány tevékenység, amelyet ebben a tanévben vagy az osztályoddal való karácsonyi összejövetel során használhatsz, játszhatsz kipróbálhatsz. Akkor csináljuk.

Adventi naptár pedagógusoknak

Célunk, hogy támogassuk a tanárokat, ezért egy egyszerű adventi naptárat hoztunk el Önöknek, a tanároknak, hogy egy kicsit lelassítsuk a karácsony előtti rohanást és a napi munkát.

Fogadja el tőlünk ajándékként az egész éves munka iránti elkötelezettségéért. Nyomtassa ki, és tűzze ki irodája hirdetőtáblájára, vagy adja oda kollégáinak.

Adventi naptár az osztályterembe

Lepje meg az osztályát megjelenésében egy egyszerű, de mélyreható minőségű adventi naptárral. Nem, nem cukorkát fognak osztogatni, hanem együtt átélt pillanatokat. Csak nyomtassa ki a naptárt, vágja ki, helyezze el dekoratívan az osztályteremben, és kezdődhet a visszaszámlálás.

Tevékenységek az osztályterembe vagy a karácsonyi összejövetelre

Tudjuk. Mindannyiunknak szüksége van időnként inspirációra. Ezért bemutatunk néhány olyan tevékenységet, amelyek nem igényelnek bonyolult előkészületeket, és a gyerekek biztosan élvezni fogják őket. A tevékenységek szlovák nyelvűek, de minden bizonnyal felhasználhatók az iskolákban a VJM szlovák osztályokban.

1. Karácsonyi bingó

Az osztály minden gyermeke kap egy bingós feladatlapot. Feladata, hogy megtalálja az osztályban azokat az osztálytársakat, akikre a táblázatban szereplő karácsonyi mondatok vonatkoznak, és a megtalált osztálytársak nevét írja fel a táblázatba. Aki először talál és jegyez fel öt osztálytársat egy sorban, oszlopban vagy keresztben, az lesz a győztes. A játék alatt karácsonyi zene szóljon az osztályteremben.

Ha egy kicsit nehezebbé szeretné tenni a játékot, mondja meg a gyerekeknek, hogy egy osztálytársuk neve legfeljebb kétszer szerepelhet a táblázatban, vagy ha több mint 25 tanuló van az osztályban, akkor egy osztálytársuk neve csak egyszer szerepelhet a táblázatban.

2. Energizáló

Mindannyian tudjuk, hogy a gyerekek néha elveszítik a fókuszt az óráinkon. Ez egy jó alkalom, hogy elővegyük az energizálót. Vagy a csoportmunka egyik állomásaként beillesztheti az osztály munkájába. Csak nyomtasd ki, lamináld le, tedd ki az osztályterembe, és máris megvan a a lehetőség a mozgásra. Szünetekre is alkalmas, amikor a gyerekek kiereszthetik a gőzt.

3. Ki vagyok?

Ez a szórakoztató játék teszteli, hogy a gyerekek mennyire ismerik a karácsony, a tél szimbólumait vagy a karácsonyi történetek szereplőit. A játékhoz szükséged lesz a kivágott kártyákra, amelyeket ajánlott laminálni, hogy ne menjenek tönkre, és egy vastagabb gumiból készült fejpántra.

Üljön körbe a gyerekekkel, tegye középre a megkevert kártyákat, és kérjen meg egy gyereket, hogy vegyen el egy kártyát úgy, hogy ne lássa, mi van ráírva. Tegyünk a gyermek fejére egy fejpántot, és dugjuk bele a kártyát, hogy a többi gyermek láthassa, milyen ábrát vagy szimbólumot ábrázol. A fejpántos gyermek kérdéseket tesz fel, hogy megtudja, mi az ábra vagy szimbólum, a többiek pedig csak igennel vagy nemmel válaszolhatnak.

Ha sok gyerek van az osztályban, akkor a gyerekeket kisebb csoportokra oszthatod, és minden csoportnak adhatod a játékhoz szükséges eszközöket. Így egyszerre több gyermek aktív, és a játék egy kicsit dinamikusabbá válik.

4. Karácsonyi dalok – emoji felismerő játék

Sok gyermek üzeneteken keresztül kommunikál egymással, gyakran emojikat használva gondolataik kifejezésére. Hogyan tudják az emoji szimbólumokból a karácsonyi dalok nevét is kitalálni? Próbáld ki velük. Nyomtasson ki minden tanulónak egy feladatlapot, ossza ki, és kezdődhet a találgatás. Ebben a tevékenységben párban vagy csoportban is dolgozhatnak, hogy együtt találják ki a dalok nevét. A kitalálás után közösen elénekelhetitek a dalokat, vagy ha nem ismeritek a szöveget, ritmusgyakorlatokat is ki lehet találni a dalokhoz.

A munkalapon négy szabad sor van. Tudnak-e a gyerekek más dalneveket kitalálni, és azokat emojikkal kifejezni?

Nagyszerű tevékenység a zeneórán.


Ízelítő a konstruktivista tanítási megközelítésből

A 21. századi oktatás víziója az, hogy a gyermekeket megtanítsuk és neveljük arra, hogy önállóan gondolkodjanak és felelősségteljesen cselekedjenek a tudás és az adatok alapján. Az egyik módja e jövőkép megközelítésének a konstruktivizmus bevezetése az osztályterembe. A konstruktivista megközelítésben a tanulók nem közvetlenül kész tudást kapnak, hanem különböző tevékenységek, feladatok vagy kísérletek révén maguk sajátítják el a tudást, így a tudás valóban érthetővé és a tudás tartósabbá válik.

A konstruktivizmus elvét közvetlenül a gyakorlatban is megtapasztalhatja műhelyünkön keresztül, ahol lehetősége lesz közvetlenül az osztályterembe belépni és nyitott órákat megfigyelni, majd ezt követően elmélkedni és megvitatni.

A következő órákat kínáljuk: Hejny matematika – 1. és 3. évfolyam, földrajz – 5. évfolyam, biológia – 5. évfolyam, kémia – 9. évfolyam.

Önt és kollégáit tisztelettel meghívjuk, hogy regisztráljon a workshopra a következő űrlapon.


12