Skip to main content

Januári téma: Értékelek, tehát vagyok – néhány gondolat az önértékelésről

Az óév elbúcsúzott tőlünk, mi pedig az új év küszöbén elgondolkodunk, értékeljük az elmúlt évet. Munkánk értékelésében, a mérlegelésben és a továbbgondolásban nagy mértékben segít nekünk az Önök véleménye. Hálásak vagyunk minden pozitív visszajelzésért, és az építő jellegű kritikát ugyanúgy köszönjük. Az segít minket leginkább abban, hogy haladjunk, fejlődjünk, és tovább keressük a lehetőséget, hogyan tehetnénk még többet.

Az év vége magától kínálkozik, hogy számot adjunk magunk előtt az elvégzett munkáról. Ön elgondolkodott már a 2022-es évről? Szívesen ajánlunk figyelmébe egy olyan eszközt, amely segíthet ebben: https://yearcompass.com/. A kívánt nyelv beállítása után nincs más hátra, mint időt szánni a reflexióra, elgondolkodni, mérleget készíteni és tervezni. Az önreflexió és önismeret jó eszköze, ha egyfajta belső beszélgetést folytatunk saját magunkkal. Aki pedig ennél többet is szeretne, annak ajánljuk mentorainkat, akik készen állnak és örömmel indulnak el a gyakorló tanárokkal a keresés és a fejlődés útján 2023-ban is.

És persze, nem kell megvárni az év végét, hogy értékeljük munkánkat. Nagyon jó, ha az értékelést rendszeresen végezzük. Mivel a két iskolai félév között januárban egy kis szusszanásnyi szünet is van, ebben a hónapban el is lehet kezdeni a reflexiót. Mi inspirálódtunk, tippeket és jó gyakorlatokat gyűjtöttünk a tanári reflexió különböző módjairól. Mindenki kedve szerint választhat olyan módszert, amely leginkább megfelel neki, vagy kihívásként kipróbálhatja a reflexió azon formáját, amelyet a legigényesebbnek talál.

Például az egyik módja annak, hogy az év során szisztematikusan reflektáljuk munkánkat az, hogy reflexiós, önértékelő naplót vezetünk. A naplóba leírhatjuk mindazt, amit az órákon tapasztaltunk, a felmerülő problémákat, és azokat a kérdéseket, amelyekre választ keresünk. Ezen kívül, vagy éppen emellett vezethetjük a naplót úgy is, hogy előre elkészített kérdésekre válaszolunk, vagy használhatjuk akár Graham Gibbs reflexiós ciklusát.

Saját munkánk értékelése mellett tanítsuk meg a tanulókat is arra, hogy értékeljék az órai munkájukat, a fejlődésüket, a hibáikat és azt, hogy mit tehettek volna másképp. Minden órának, minden tevékenységnek, minden eseménynek a tanulók reflexiójával kell végződnie. Mi pedig tanárként tanuljuk meg elfogadni, hogy a tanulók értékelnek minket. Így tanulóink hatékonyabban fognak tanulni, mi, tanárok pedig jobban nyomon tudjuk követni a fejlődésüket, és ezzel egyidejűleg szakmailag is fejlődni tudunk.  Az önértékeléssel kapcsolatban további részletek találhatók az alábbi cikkben: Hogyan készítsünk visszajelzést és reflexiót az osztályteremben.


Digitalizáció és STEM

A tematikus nap foglalkozásait olyan gyakorló pedagógusok és szakamberek vezetik, akik saját osztálytermükből, tanóráikról hozzák nekünk a jó példákat és tapasztalatokat. Itt a lehetőség tapasztalatcserére és hogy tanuljunk egymástól! Az egész napos  részvételről igazolást adunk a résztvevőknek, melyet az iskolájuk elismerhet 8 óra aktualizációs képzésnek.

Dátum: 2024.02.06   kezdéssel 08:30 – kor

Helyszín: Innovatív Oktatásért Intézet – RCPU Komárom, Jedlik Ányos utca 7, Komárom,  (a komáromi Korzó mögött)

Regisztráció

A résztvevőknek szendvicsebédet biztosítunk igény szerint 5 euróért, melyet a regisztrációnál kell majd fizetni. Kérjük a jelentkezési lapon jelölje majd az igényét.

ANOTÁCIÓK

Blokkos Programozás a BBC micro:bit környezetben a felső tagozaton: Elméleti és gyakorlati útmutató

A foglalkozás a blokkos programozás alapjait és alkalmazását mutatja be a BBC micro:bit környezetben. Célja, hogy bemutassa, hogyan készíthetők egyszerű programok a kezdők számára tervezett BBC micro:bit segítségével. A workshop áttekintést nyújt a micro:bit funkcióiról, lehetőségeiről és a blokkos programozás alapelveiről. Elméleti és gyakorlati tippekkel szolgál, beleértve az algoritmusokat, vezérlési szerkezeteket és eseményvezérelt programozást. A gyakorlati rész egyszerű programok létrehozására összpontosít, míg az interaktív jelleg lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy közvetlenül kipróbálják a tanultakat és visszajelzést kapjanak. A workshop célja, hogy betekintést nyújtsunk mit is lehet a tanórákon a micro:bittel kezdeni és hogy bátran merjünk hozzáfogni mi is a diákjainkkal.

Mesterséges intelligencia az oktatásban

Ebben az előadásban a mesterséges intelligencia (MI) oktatásban történő alkalmazására összpontosítunk, különös tekintettel a Chat GPT 4 és annak integrált Bing/Copilot chatbot verziójára. Megvizsgáljuk, hogy hogyan használhatjuk a Chat GPT-t az oktatásban. Figyelmet fordítunk a olyan alapvető funkciókra, mint a fordítás, felolvasás, diktálás, valamint a DALL-E képgeneráló és analizáló. A fókusz nem csak a technológia bemutatására, hanem konkrét tippekre és felhasználási módszerekre irányul.

Kiemelt témák között szerepel a Chat GPT szerepe a tanulási folyamatban, például az egyéni tanulási útvonalak kialakításában, a differenciált oktatás támogatásában, valamint az interaktív és kollaboratív tanulási környezetek létrehozásában. Megvizsgáljuk a Clipchamp, Microsoft Translator és Microsoft Designer szerepét a vizuális és nyelvi tartalmak létrehozásában és adaptálásában, valamint a Canva jelentőségét az attraktív és hatékony oktatási anyagok készítésében.

Az előadás célja, hogy megmutassa, hogyan lehet az MI eszközöket hatékonyan integrálni a modern oktatásba, miközben szem előtt tartjuk az etikai és adatvédelmi kérdéseket. Az interaktív bemutatók és esettanulmányok segítségével a résztvevők megtapasztalhatják az MI oktatásban rejlő potenciálját, és megtanulhatják, hogyan alkalmazzák ezeket az innovatív eszközöket saját tanítási gyakorlatukban.

Élményinformatika, élménypedagógia az alsó tagozaton

A valós informatikai tudás elsajátításában nagy felelőssége van korunk iskolarendszerének és a pedagógusoknak. Tudatosítanunk kell, hogy a digitális tudás, a programozási ismeretek „jó” átadásakor nem azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy passzívan digitális tartalmat fogyasszanak.

Az workshop során olyan módszerrel ismerkedhetnek meg a résztvevők, amely a nagybetűs Digitális Programozás „előszobája”. Egy szisztematikusan átgondolt informatikai játék, melynek megismerése és alkalmazása során a tanulók átélik a felfedezés örömét, gyakorolják a problémamegoldást és megtapasztalják a tantárgyközi kapcsolatok sokszínűségét.

Élménypedagógia, élményinformatika nem csak „kockáknak”!

Légórobotika az alsó tagozaton, nem csak informatika órán

Ha Legozni szeretnétek, gyertek közénk kedden!

Tornáztatjuk kicsit elménk, hogy a játék megmozduljék.

Építünk és programozunk, közben pedig szórakozunk.

Közös játék, közös program:

tanuljunk, hogy haladni tudjunk a korral!

Gyakorlati bemutató a vezekényi kisiskola tapasztalatainak átadása legórobotika alkalmazásáról az alsó tagozaton. Amikor a robotokkal nem csak a programozást tanítjuk, de szövegértést, kreativitást s kritikus gondolkodást is. A foglalkozást a legórobotika országos bajnok csapatának vezetője, Karácsony Ildikó a vezekényi alapiskola igazgatónője vezeti. Csapatával 2x képviselte már Szlovákiát a legórobitika világbajnokságon. Most velünk is megosztja értékes tapasztalatát.

Alkotópedagógia és STEM – 4 órás bemutató tanórai foglalkozás

Csatlakozz hozzánk a Maker’s Red Box bemutató foglalkozására, ahol felfedezheted a projekt alapú oktatás és az alkotópedagógia izgalmas világát! A 21. századi soft- és technikai készségek fejlesztése mellett hangsúlyt fektetünk a STEM és az alkotópedagógia együttes erejére.

Steve Jobs inspiráló szavai alapján hiszünk abban, hogy az oktatás a legfontosabb befektetés a jövőbe. A résztvevők egyedi lehetőséget kapnak arra, hogy betekintsenek, hogyan alkalmazhatják a matematikát, a fizikát és a digitális technológiát a mindennapi életben, miközben valódi problémákat oldanak meg és alkotnak. Ezen problémák része társadalmi kérdések megvitatása is. A foglalkozáson példát mutatunk tantárgyak közti kapcsolatok mentén való tanításra, tanulásra.

A bemutató foglalkozásunkon különösen hangsúlyozzuk a projekt alapú oktatás és az alkotópedagógia kulcsszerepét. Ismerd meg, hogyan segítjük diákjainkat abban, hogy kreatívan-, kritikusan gondolkodjanak és önállóan alkossanak, miközben felfedezik a tudomány, a technológia, a mérnöki és a matematika világát! Találkozzunk a bemutató foglalkozásunkon, és légy részese a változásnak!

A foglakozást Budapestről a Maker’s Red Boxoktatói tartják!


Ajánlat a regionális workshopokra – január, február

Játékos tanulásmotiválás

A workshopban olyan játékokat és aktivitásokat fogunk felfedezni, amelyek nem csupán a szabadidő kellemes eltöltésére szolgálnak, hanem funkcionális játékok is. Ezeket különböző helyzetekben lehet alkalmazni specifikus célok elérésére olyan helyzetekben, amikor gyors reakcióra és problémamegoldó képességre van szükség. Emellett fontosnak tartjuk a kulcskompetenciák fejlesztését, beleértve a csapatmunkát, a kreativitást, a koncentráció fejlesztését és a problémamegoldást.

Az egyes játékok és foglalkozások lehetőséget teremtenek arra, hogy a résztvevők gyakorolják és fejlesszék ezeket a készségeket, miközben élvezik a játék nyújtotta élményt. A cél nem csupán a szórakozás, hanem a mindennapi kihívások hatékonyabb kezelésére és a kulcskompetenciák tudatos fejlesztésére ösztönzés. A workshop résztvevői megtanulják, hogyan illeszthetik be ezeket a funkcionális játékokat a zsúfolt napjaikba, hogy ne csak szórakozzanak, hanem egyúttal fejlesszék is magukat és másokat.

Regisztráció

Premyslené hodnotenie

Rovnako ako je dôležité vyberať do vyučovacích hodín správne metódy, dobrý učiteľ sa nezaobíde ani bez premysleného hodnotenia žiakov. Vie, čo je cieľom hodnotenia, akými rôznymi formami môže hodnotiť, akým chybám sa vyvarovať pri hodnotení. Vie, že aby hodnotenie dávalo zmysel jemu aj žiakom, malo by byť podporujúce a zároveň by žiaci mali dostať priestor na sebahodnotenie a vzájomné hodnotenie. Prostredníctom workshopu sa preto dotkneme nasledovných oblastí:

– princípy hodnotenia

– overovanie porozumenia v procese učenia sa

– hodnotiace metódy

– zostavovanie zadaní do písomných prác, či iných úloh

Regisztráció

ČítaNIE? ÁNO, na všetkých predmetoch.

My učitelia si plne uvedomujeme, akú moc má čítanie s porozumením pre školskú úspešnosť žiakov a aj pre ich ďalší život. Deklarujeme túto kompetenciu ako jednu z najzákladnejších zručností. Na jednej strane vynakladáme veľké úsilie k tomu, aby sme pritiahli žiakov k čítaniu a práci s textom, na druhej strane zvádzame konkurenčný boj s technickými vymoženosťami dnešnej doby, kde aj čítanie informácií je rýchle, čiastkové, vplyvom množstva obsahu roztrúsené. Podľa prieskumov sa vzťah k čítaniu láme a mení pri prechode žiakov na druhý stupeň základnej školy. Z výsledkov PISA v oblasti čitateľskej gramotnosti sa tiež nemôžeme tešiť. Ako sa teda postaviť k téme čitateľskej gramotnosti a jej rozvoju? Systematickú prácu s textom je potrebné realizovať vo všetkých vzdelávacích oblastiach, predmetoch. K tomu je dôležité, aby sme mali v talóne dostatočné množstvo stratégií pri práci s textom, ktoré žiakom ponúkneme, naučíme. Workshop je teda určený všetkým pedagógom, bez ohľadu na aprobáciu. Spoločne si zodpovieme na tieto otázky:

1. Čo všetko má vplyv na rozvoj čitateľskej gramotnosti?

2. Ako môže škola zabezpečiť efektívny rozvoj čitateľských zručností?

3. Aké stratégie môže použiť učiteľ  k vytváraniu vzťahu k čítaniu a aké stratégie vedú k čítaniu s porozumení?

Regisztráció

Rozmanití žiaci – Ako pracovať v heterogénnej triede

Asi by sme si klamali, ak by sme povedali, že všetci žiaci sú rovnakí. Dnes už v bežnej škole neexistuje trieda, v ktorej by nebol žiak so ŠVVP, zo SZP, pomalší, rýchlejší, možno aj inej národnosti, niekto možno s traumou, iný s veľmi podporujúcim rodinným prostredím a ešte k tomu každý s iným záujmom, vzorom, či motiváciou. Každý si prináša vo svojom batôžku niečo, čo môže ovplyvniť jeho výsledky v škole. Ako s tým pracovať, aby sme dokázali reflektovať na potreby všetkých detí a zároveň udržali kompaktnú triednu komunitu? Veľká otázka, veľká téma. Otvoríme ju spolu na celodennom workshope v nasledovných oblastiach:

1. Stratégie a techniky práce s heterogénnou triedou

2. Vzájomné zdieľanie dobrej praxe

3. Možnosti PBIS koncepcie v oblasti prevencie, pozitívnej podpory a intervencie náročného správania

Regisztráció

Tanítani a taníthatatlant – Betekintés az élménypedagógiába

Hogyan tanítsuk, ami “taníthatatlan”: empátiát, kompromisszumkészséget, az indulatok kezelését? Nem tankönyvi ismeretanyag, holott az iskolai nevelés fontos alapköve az ilyen szociális kompetenciák fejlesztése is. Ezen a workshopon élménypedagógiai foglalkozáson vehetnek részt az érdeklődők, mely elsősorban a szociális kompetenciák fejlesztésére irányul. Saját tapasztalataik alapján ismerhetik meg az élménypedagógia jellemzőit és a foglalkozások felépítését.

Regisztráció

Formatívne hodnotenie

Formatívne hodnotenie je rozsiahla téma, ktorá si zaslúži pozornosť. Či už hodnotíte sumatívne, slovne alebo využívate rôzne iné metódy hodnotenia, ani jedno sa s formatívnym hodnotením nemusí vylučovať. Cieľom formatívneho hodnotenia je, aby žiaci dosahovali lepšie výsledky prostredníctvom porozumenia toho, kde sa na svojej ceste k cieľu nachádzajú a čo môžu spraviť k ďalšiemu napredovaniu. Techniky formatívneho hodnotenia preto predpokladajú aktívnu účasť žiakov vo vyučovacom procese. Na workshope si jednotlivé techniky vyskúšame a ak vás téma formatívneho hodnotenia osloví, môžeme na workshop nadviazať pravidelnými spoločnými stretnutiami ,,učiacej sa skupiny”.

Regisztráció


És te hogy vagy?

Mentálhigiénés csoport pedagógusok számára

A tanítás a legstresszesebb munkák egyike. Nemcsak az állandóan
változó körülmények, az egyre nagyobb számú elvárások vagy növekvő
kihívások járulnak ehhez hozzá, hanem a munka alaptevékenységei is
(a folyamatosan másokra való figyelés, mások támogatása, mások
szükségleteinek a magunké elé helyezése) tovább emelik a stressz-
szintet. Mindeközben tudjuk, hogy a pedagógus legértékesebb
munkaeszköze a saját személyisége. Ennek karbantartására,
harmonikus és kiegyensúlyozott, egészséges állapotban tartására
viszont általában kevesebb figyelmet szentelünk, és ehhez gyakran
hiányoznak az eszközeink is. Mit tehetünk a magunk lelki egészségéért?
A december 5-én induló zárt csoportunk (5-10 fő) ebben a kérdésben
szeretne segíteni az érdeklődő pedagógusoknak.

Tervezett témáink:
1) Stressz – Mi az oka? Mi a hatása ránk?
2) Szükségleteink – Ismerjük-e, felismerjük-e őket?
3) Határaink – Hol a határ? Határaink kijelölése és megtartása
4) Érzéseink – Mit kezdjünk az érzésekkel?
5) Erőforrásaink – Hogyan lehetünk elég jól?

Helyszín: RCPU – Mentorközpont iroda, Danubius, Dunajské nábrežie 1164, Komárno

Regisztráció


Fórum: RCPU – együtt a következő tanévben is!

Szeretettel meghívjuk Önöket fórumunkra, melyen bemutatjuk a következő 2023/24-es tanévre előkészített szakmai programjainkat! Jöjjenek, érdeklődjenek, válasszanak programjainkból a tantestület és saját maguk számára is.

Egyéni és csoportos mentorálás és workshopok

Megismerheti az általunk kínált egyéni mentorálás különböző formáit, valamint az alábbi területeken fejlesztett műhelymunkáikat, melyeket 2023 szeptemberétől kínálunk Önöknek:

Komplex, egész éves programok iskolák számára

Komplex egész éves programokat kínálunk az iskoláknak és az iskolák vezetőségének a célirányos fejlesztés, fejlődés céljából. Programjaink:

Program iskolavezetőknek:

Az iskolavezetést a Kulcsszereplők programunkkal is szeretnénk támogatni, ahol elsősorban a pedagógiai vezetésre fókuszálunk.

MIKOR: 2023.06.15.   09:00-11:00

HOL:  NIVAM tanterme, Komárno, Pevnostný rad 3

Regisztráció: jelentkezési lap


Folyóírás? vagy Zsinórírás?

Utóbbi időben egyre gyakrabban merül fel annak a kérdése, hogy csak a folyóírás-e a megfelelő módja a kézírás tanításának. Egyre több gyereknek okoz gondot a szépírás. Ha a gyerek alsó tagozaton szépen is írt mi történik ezzel a szépírással felső tagozaton? Sok-sok kérdés? A szomszédos országokban miért a zsinórírás az elterjedtebb? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket fogunk majd körbejárni, megbeszélni előadóinkkal.

Elfogadták meghívásunkat:

Dr. Strédl Terézia, egyetemi docens, aki a A kézírás és a lateralitás című magyar nyelvű előadásában a letaralitás oldaláról fogja körbejárni a témát.

és

Mgr. Gabriela Kamocsaiová a komáromi J.Á. Komenský alapiskola tanítónénije, aki 2015 óta oktatja a zsinórírást a Comenia Script betűk használatával. Tapasztalatairól ezen betűírás bevezetéséről és használatáról a tanításba, annak előnyeiről és hátrányairól fog beszélgetni velünk szlovák nyelven.

Mikor?

19.04.2023 17:00 órakkor

Hol?

Online: https://meet.google.com/yis-zckm-mvm


Felhívás mentorok keresésére – jelentkezési határidő meghosszabítva

A mentori munkatevékenység leírása:

  1. Egyéni tanácsadás biztosítása:
    • egyéni tanácsadás megvalósítására az ún kiemelt tematikus területek terén (oktatási programok, a tanulók oktatási eredményeinek értékelése, tanítási folyamat és tanítási stílus, a tanítás és az inkluzív nevelés személyre szabása, digitalizálás),
    • személyes látogatás a tanórákon az oktatási folyamat minőségének javítása érdekében,
    • visszajelzések a megfigyelt oktatási eljárásokról (javaslatokat tenni az oktatási folyamat minőségének javítására, az oktatók problémáinak azonosítására és diagnosztizálására, támogatni a pedagógusokat a problémáik lehetséges megoldási javaslatainak elkészítésében, segít a megoldások beépítésében az oktatási folyamatba)
  2. A pedagógusok kompetencia fejlesztésének csoportos formáinak elkészítése és megvalósítása
  3. Az álláshoz kapcsolódó adminisztratív feladatok elvégzése
  4. Partnerkapcsolatok kiépítése a régióban és hálózatépítés
  5. Önképzés és munka a saját szakmai fejlődésen kiemelt témákban:
    • mentorálás,
    • oktatási programok,
    • a tanulók oktatási eredményeinek értékelése,
    • tanárképzés folyamata és tanítási stílusa – társadalmi légkör,
    • a személyre szabás és az oktatás befogadása,
    • digitalizáció.

A mentori munka időtartama:

Fizetési feltételek

Munkavégzés helye

A munkaviszony kezdete:

2023. szeptember 1-től

Jelentkezés

Online jelentkezési lap kitöltésével és szakmai önéletrajz küldésével az alábbi info@iiv.sk e-mail címre.

Online jelentkezési lapok:

Jelentkezési határidő 2023. május 10.

A kiválasztott jelentkezőket online interjúra hívják meg.


FÓRUM KISISKOLÁKNAK

A Komáromi Regionális Pedagógustámogató Központ, sok szeretettel meghív minden érdeklődőt az I. mem teljes szervezettségű iskolák FÓRUMÁRA, melyre 2023.03.02-én 17:00 órai kezdettel online kerül sor. Elfogadta meghívásunkat Helena Weszelovszká és Petőcz Kálmán, akik a A Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériuma nevében tartanak majd tájékoztatót a készülő reform és pilot kapcsán a kisiskolákra vonatkozóan. A tájékoztatók után lesz lehetőség kérdezni, és lesz lehetőség majd beszélgetésre közös eszmecserére.

A részvételhez az info@iiv.sk email címen kell bejelentkezni, a fórum linkjét a bejelentkezés után küldjük majd ki az érdeklődőknek.

Mindenkit sok szeretettel várunk!


Oktatási LABIRINTUS  – inspiráló interjúk inspiráló pedagógusokkal

Arra törekszünk, hogy felhívjuk a figyelmet mindarra a jóra, ami az iskoláinkban történik, és felkeressük a különböző területeken kimagasló pedagógusokat, hogy tanulhassunk egymástól és inspirálhassuk egymást. Ezért inspiráló pedagógusokat keresünk, akikkel interjúkat készíthetünk rendszeres online rovatunk, az Oktatási LABIRINTUS számára.

Ha Ön vagy kollégája ilyen oktató akkor az online űrlapunk kitöltésével jelentkezzen vagy nevezze kollégáját.

Már várjuk az interjúkat!


Elindítjuk A KNOW HOW, KNOW WHY programunkat

A programra való regisztráció.

Napjainkat a dinamikus változások és a sokszínűség jellemzi és ez megköveteli tőlünk tanároktól, hogy képesek legyünk ezeket a feltételeket a gyakorlatban is megvalósítani, saját tevékenységünket értékelni, átgondolni, és jövőbeli lépéseinket ennek megfelelően alakítani. Azok a tanárok, akik kritikusan gondolkodnak saját oktatási módszereikről és akár csoportban is reflektálnak rá, értékelik azokat, jelentősen növelhetik az oktatás minőségét. Ezenkívül kutatások is kimutatták, hogy az egymástól való tanulás és a tapasztalatok egymással való megosztása az egyik leghatékonyabb tanulási eszköz, és ez járul hozzá leginkább a szakmai fejlődéshez.

A fent említett tények értelmében  mi is szeretnénk az RCPU által hozzájárulni egy olyan szakmai közeg megteremtéséhez, amelyben a pedagógusok biztonságban érzik magukat, amelyben a tanárok a hosszú távú szakmai tanulás érdekében tanulási közösségeket alakítanak ki azzal a céllal, hogy kölcsönösen segítsék, meghallgassák egymást, megosszák sikereiket, félelmeiket és kétségeiket anélkül, hogy fenyegetve éreznék magukat.

Ennek érdekében indítjuk a „TUDJUK HOGYAN, TUDJUK MIÉRT” programot egy zárt, 8-10 tagú, tanárokból álló tanulócsoport kialakításával, amely rendszeres időközönként 90-120 perces online találkozókon közösen tanul és segíti egymás munkáját.

Amit a program nyújt:

– Biztonságos környezet 

– Rendszeres találkozók

– A kihívások leküzdése a résztvevők korábbi tapasztalatai és ismeretei révén

– Moderált ülések

– Strukturált találkozók, amelyek a tapasztalatok kölcsönös megosztását és a ventillálást segítik elő és emellett egymás inspirálására, egymástól való tanulásra nyújtanak lehetőséget különböző témákban való elmélyülés által, a következő lépések közös átgondolásával és meghatározásával.

– Bálint-módszer

– Hot Seat módszer

– Írásos formában készült emlékeztető a találkozókról, hogy a résztvevő bármikor vissza tudjon térni hozzá.

A találkozók időpontjai

A találkozókat 14 naponként 17 órától tartjuk. Az első találkozóra 2023 március 1-én kerül sor, a további találkozók pedig a következő időpontokban lesznek megtartva:

március 15, március n29, április 4, április 26, május 10, május 24.

Ha felkeltettük érdeklődését, az alábbi linkre kattintva jelentkezhet: https://rcpukn.iiv.sk/sk/registracia-na-know-how-know-why/

Ha szeretne valami hasonlót látni a saját iskolájában a saját kollégái egy csoportjával, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot az info@iiv.sk e-mail címen.


Konstruktivizmus a tanításban

Januárban és februárban egy olyan workshopra számíthat, amely felkészíti Önt a konstruktivizmus bevezetésére a természettudományos tantárgyak tanításába az alapiskola alsó és felső tagozatán. Ez a decemberi nyílt órákra fog épülni, amelyeken lehetőségük volt részt venni, hogy lássák, hogy néz ki ez a valóságban. Ha nem vett részt rajtuk, az sem baj, de érdekli a konstruktivizmus témája és szeretné megismerni bátran jelentkezzen, minden érdeklődőt szívesen látunk a workshopon.

A workshop célja, hogy: 

– Ismerje meg a konstruktivizmust, mint a diákok aktív tanulási módszerét,

– a konstruktivista tanítás fázisainak megismerése, 

– megtervezheti a saját óráját és elkészítheti a feladatlapot hozzá,

– megmutatjuk, hogyan tegyenek fel olyan kérdéseket, amelyek elgondolkodtatják a tanulókat és a konstruktivista szemléletet követik,

– a workshopról minden résztvevő egy kész konstruktivista óratervet visz majd magával haza.

Workshop időpontok: 

07.03.2023 13:00 órakor workshop szlovák nyelven, helyszín: RCPU Komárno, Dunajské nábrežie 1164, Danubius – 1. emelet, 211. szám

21.03.2023 13:00 órakor workshop magyar nyelven, helyszín: RCPU Komárno, Dunajské nábrežie 1164, Danubius – 1. emelet, 211. szám

Regisztráció workshopra


12